Spalkverband
Sommige fracturen worden alleen behandeld met een spalkverband voor 4-6 weken om de fractuur te stabiliseren, gecombineerd met benchrust om een beperkte beweging toe te laten. Andere zwaardere fracturen worden behandeld met het plaatsen van pinnetjes gecombineerd met een spalkverband en benchrust. Het verloop/opvolging is vrijwel gelijk, maar is altijd maatwerk omdat elke patiënt een beetje anders is.
- het verband moet ten allen tijde droog en schoon gehouden worden. Eventueel kan een plastic zakje tijdelijk over het verband worden aangebracht.
- beoordeel de poot nauwkeurig 2x daags op tekenen van zwelling en infectie (pijnlijkheid of niet meer gebruiken van het ledemaat, drainage van vocht, onaangename geur) .
- hou u aan de afgesproken verbandswissels en controles. Neem sneller contact op met ons indien het verband afzakt, structureel beschadigd raakt of indien uw huisdier obsessief wil likken of bijten aan het verband.
- we raden een kraag aan tot het verband verwijderd is.
Operatiewond en hechtingen
Likken en bijten aan het verband of de wond moet TEN ALLEN TIJDE vermeden worden. Heeft u geen kraag in huis? Op de praktijk kunt deze aanschaffen.
De wonde is bedekt door het verband dus is moeilijk te beoordelen. Abnormale geur, vochtig worden van het verband, obsessief proberen bijten of likken aan het verband en mindere steunname zijn vaak tekenen van problemen onder het verband.
De wonde is meestal in de huid gehecht en hoeft geen verdere verzorging. De hechtingen hoeven niet verwijderd worden en lossen vanzelf op.
Controle
De controle van de spalk vindt plaats na 3-5 dagen. Vroeger bij twijfel. Soms nemen we een patiënt voor een beperkt aantal dagen op om wat extra pijnstilling te kunnen geven en om de patiënt eerst te laten wennen aan de nieuwe situatie (kraag-verband-geopereerde poot).
Elke14 dagen is er nog een controle. Hierbij wordt het gebruik van de poot beoordeeld, de wondgenezing gecontroleerd, het verband vervangen of verwijderd . Eventueel kan u een kort filmpje maken van hoe het thuis gaat.
Waar goed op te letten?
Ziet of merkt u één van onderstaande punten? Neemt u dan gelijk contact met ons op:
- abnormale geur, vochtig worden van het verband, obsessief bijten of likken aan het verband en mindere steunname
- algemene veranderingen: niet meer willen eten, suffer, koorts ( >39°)
- bij gebruik van pijnstillers: maagdarmklachten (braken en/of diarree met eventuele bloedbijmenging). Pijnstillers STOPPEN en overleg met een dierenarts