Afhankelijk van de uitgebreidheid en de locatie van de fractuur, zal chirurgisch ingrijpen aangeraden zijn om de gebroken teentjes te stabiliseren. Hierbij worden meestal pinnetjes geplaatst in de mergholte gecombineerd met een (spalk)verband en benchrust.
Het verband zal regelmatig nagekeken en vervangen moeten worden indien deze nat of bevuild raakt. Ook bij chirurgisch geholpen patiënten kan er stap voor stap meer activiteit en belasting worden toegelaten om de botgenezing te stimuleren. Meestal wordt er elke twee weken een klinische controle uitgevoerd om te kijken hoe de patiënt evolueert en om zeker te zijn dat het veilig is om het activiteitsniveau op te krikken. Na 6 weken wordt er een röntgenfoto gemaakt om de botgenezing te evalueren.
Complicaties
Bij dergelijke fracturen zien we beperkte complicaties en is het eindresultaat vaak perfect functioneel. Infecties worden beschreven al dan niet gecombineerd met het afstoten/migreren van de pinnetjes. Een slechte botgenezing komt zelden voor. De grootste aandacht moeten we vaak besteden aan het verband of spalkverband. Vaak zijn het jonge actieve katten die dergelijke fracturen oplopen en ligt een kraag met een pootverband en rust niet voor de hand. Vaak zien we dat na een korte aanpassingsperiode, katten (en eigenaars -) hier hun weg in vinden.
Prognose
Bij dergelijke fracturen is de prognose vaak uitstekend en zullen bijna alle patiënten herstellen met de juiste behandeling.
Nazorg
Een operatie is een ingrijpende gebeurtenis voor de patiënt, maar ook voor de eigenaar. Waar moet u nadien allemaal op letten en hoe zorgt u ervoor dat wond optimaal kan genezen?
Klik hier voor de nazorg.