Middenoorpoliep

Een poliep een goedaardige woekering van het middenoor slijmvlies. De reden waarom deze woekering ontstaat is niet geheel duidelijk maar men denk dat het te maken heeft met chronische irritatie als gevolg van virusinfecties van de voorste luchtwegen door bv. Herpes en Calici virussen. Deze virussen behoren tot  het niesziekte complex. 

Deze poliep die ontstaat in het middenoor kan twee richtingen uit. Enerzijds kan deze door het trommelvlies groeien en in de uitwendige gehoorgang komen  of anderzijds door de buis van Eustachius in de neus uitkomen.

Symptomen

Meestal groeit de poliep door het trommelvlies heen en komt deze in de uitwendige gehoorgang  te liggen. Dit geeft dan een uitwendige oorontsteking waarbij de kat dan gaat schudden met zijn kop en aan het oor gaat krabben.

null

Poliep in het oor en de keel


Soms slaat de middenoorontsteking door naar binnen, naar het binnenoor. Hierdoor krijgt de kat een scheve kopstand, Horner Syndroom en eventueel evenwichtsstoornissen.
Groeit de poliep in de buis van Eustachius dan komt deze in de keel terecht. De kat zal gaan snurken bij ademhalen, kan moeilijk slikken en kan mogelijk benauwd worden.
Regelmatig zien we meerdere poliepen bij dezelfde patiënt die zowel in het rechter oor als in het linker oor aanwezig zijn maar ook naar de keel als oor groeien.

Diagnose

Middenoorpoliepen die door het trommelvlies naar de uitwendige gehoorgang groeien kunnen vaak worden gezien met een otoscoop of video otoscopie. Indien middenoorpoliepen de andere weg kiezen, via de buis van Eustachius, komen ze in de neus terecht en duwen ze het zachte gehemelte naar beneden. In dit laatste geval moeten katten in slaap worden gebracht om goed de achterkant van de mond en het zacht gehemelte te kunnen beoordelen.
Soms wordt een poliep gediagnosticeerd via een röntgenfoto of een CT-scan. Een scan kan ook een indicatie geven van de mogelijke beenderige veranderingen van het middenoor. Indien er beenderige veranderingen aanwezig zijn, weten we uit onderzoek dat de poliep moeilijker te verwijderen is.
Het verder laten onderzoeken van de verwijderde poliep kan aangewezen zijn. Met name bij middelbare en oudere katten om zeker te zijn dat het gaat om een poliep en niet om iets kwaadaardigs.

Behandeling

Middenoorpoliepen  worden chirurgisch verwijderd. Hiervoor zijn verschillende technieken beschreven met elk hun positieve en negatieve punten.
Door middel van voorzichtige tractie kan de poliep verwijderd worden. Dit kan 'blind' gebeuren, maar deze heeft een grotere kans op recidief (tot 50%) of kan gebeuren onder camera begeleiding (13%-33% recidief). Deze lagere kans op recidief heeft te maken met de enorme vergroting door de camera. Hierdoor kan een groter deel van de basis van de poliep worden weggenomen.
Een chirurgische benadering van het middenoor (de Bulla) zelf, via een Ventrale Bulla Osteotomie wordt  pas toegepast als de poliep meerdere keren terugkomt na een tractie en avulsie behandeling of als de Bulla verandert van vorm bij chronische patiënten. Dit omwille van de hogere neurologische complicaties bij deze ingreep.

Complicaties

Een deel van de katten ontwikkelt na het verwijderen van een poliep Horner-syndroom. Hierbij wordt het derde ooglid zichtbaar, het bovenooglid gaat afhangen en de pupil wordt kleiner. Dit komt door irritatie van bijna onzichtbare zenuwtakjes in het middenoor. Dit herstelt meestal binnen 3-6weken.
Bij een Ventrale Bulla Osteotomie is de kans op neurologische complicaties hoger maar de kans op recidief kleiner.


null

Een poliep in het uitwendig oorkanaal.

Tarieven

Het verwijderen van een middenoorpoliep middels
video otoscopie kost € 300,00.
Deze prijs is exclusief een intake consult, herhalings- en/of controle consult. Prijswijzigingen onder voorbehoud.