Een maagtorsie of maagkanteling is een levensbedreigende, heel snel evoluerende aandoening bij grote honden waar meteen diergeneeskundige hulp voor moet worden ingeroepen. Zoals het woord zelf aangeeft draait de maag om zijn as in de buik, snoert het bloedvaten af, de patiënt raakt in shock en overlijdt zonder medische hulp vaak binnen de 12uur. Deze aandoening wordt gelinkt met het snel eten van grote hoeveelheden voer, maar het is niet geheel gekend hoe een maagtorsie optreedt. Het is bijvoorbeeld niet geheel duidelijk of de maag eerst opblaast (maagdilatatie) en daarna draait of omgekeerd. Soms blaast de maag alleen op zonder te draaien.
Er spelen vaak meerdere risicofactoren:
- kenmerken hond: grote honden met een diepe borstkas, nerveuze/bange/gestreste honden, magere honden, losse ligamenten (losse maag). We zien meer reuen dan teefjes met deze aandoening.
- medische factoren: patiënten waarbij de milt verwijderd is, prikkelbare darmen hebben
- voer: het snel en teveel eten, kleine brokken, veel drinken rond de maaltijd, onrust voor of na het eten, 1xdaags voeren, eten op een verhoging, hoge hoeveelheid plantaardige vetten
Bijna alle honden kunnen een maagtorsie ontwikkelen maar de meest voorkomende rassen zijn de Duitse dog, Duitse Herder, Weimaraner, Ierse en Gordon Setter, Briard, St.Bernard, Basset, Rhodesian Rigdeback en de New Foundlander vervolledigt de top tien. Maar ook Bulldoggen, Mastiffs, standaard Poodles en kruisingen hiervan zien we regelmatig met een maagtorsie.
Een preventieve gastropexie (het preventief vastzetten van de maag) kan een maagdraaiing en een levensbedreigende situatie bij uw huisdier voorkomen.